Releasefest för boken – tre gånger!

Ingen kan säga att jag inte har firat boksläppet av Sommarvindar och sanningar ordentligt. Ha ha, hela tre releasefester blev det. Jag älskade varje sekund. Nästan …

Först kan jag berätta om besvikelsen som mötte mig ganska snart efter att jag vaknade vid halvsextiden på morgonen den 10 maj, som var releasedagen. Jag gick in på Storytel för att kolla om boken verkligen var släppt. Det var den.
Och jag hade fått mitt första betyg.
En etta.

Men neeej! Betyget måste ju ha kommit ganska omgående efter att boken släppts, så jag inser att den där människan varken har hunnit läsa eller lyssna. Min teori bekräftades efter att jag berättade om det på Instagram. Fick genast stöd av andra författare som varit med om samma sak. Tydligen finns det människor som har för vana att göra så. För att jäklas antagligen. Ja ja, då har jag upplevt det.

Vid niotiden klev jag på tåget till Malmö för att åka till förlaget, Word Audio Publishing. De hade planerat en livesändning på Facebook där min förläggare, Johanna Rydergren, skulle intervjua mig och ljudboksinläsare Viktoria Flodström.

Först hann jag med en härlig lunch på en uteservering ihop med min testläsare, Helena Ziherl. Hon hade en tjusig flaska bubbel med sig i present till mig som jag ska spara till ett särskilt tillfälle. Hon fick förstås en nytryckt bok av mig.

Efter en stunds vila på hotellrummet och ombyte var det dags att återse de härliga ”Wapianerna”. De hade riggat upp en studio med massor av teknik och lampor. Det kändes som värsta tv-sändningen.

Först skålade vi i bubbel och försökte förbereda oss genom att öva på frågorna som Johanna skulle ställa. Herregud så nervös jag blev!!! Trots att jag hade skrivit ner svar i förväg så stakade jag mig och fick nästan blackout. Visste inte vad jag skulle säga. Paniken kom krypande medan Johanna var lugnet själv. ”Det är lugnt, jag hjälper dig. Det kommer gå bra.”

WAPI Releasefest Sommarvindar och sanningar

Och det gjorde det. Gick bra alltså! När produktionsfolket räknade ner och vi kom i sändning rusade förstås hjärtat, men när jag fick första frågan så var det något som släppte. Jag pratade på med överraskande stort självförtroende och säkerhet. Har ingen aning om hur jag kunde skärpa mig så, men det är jag evinnerligt tacksam för. Och det var knappt att jag ville att samtalet med Johanna och Viktoria skulle ta slut – det var SÅ roligt!
(Sändningen: Finns att se här, på Facebook.)

Livesändning Caroline Möllesand
Caroline Möllesand Viktoria Flodström
Tårta bokrelease Sommarvindar och sanningar

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Två dagar senare, torsdag 12 maj, var det dags för min allra första signering i en bokhandel – hos Dillbergs i Kalmar. Jag var inbokad kl. 15, samtidigt som superkändisen Anis Don Demina. (Känd från YouTube, Melodifestivalen, Let’s Dance, Bäst i test, sin bok ”Maskinen”, stand up, m.m.) Vi hade en avslappnad och kul stund ihop och hans gulliga små fans bjöd på många skratt. Jag lyckades sälja hela fyra exemplar av min bok. Bättre än inget, eller hur?! 🙂

Anis Don Demina Caroline Möllesand

Desto fler böcker sålde jag på kvällen! Efter stängningsdags var det äntligen dags att få hälsa vänner och bekanta välkomna till en dunderhärlig releasefest i samma bokhandel. 85 inbjudna personer dök upp. WOW! Jag mötte upp i dörren och hann hälsa på ungefär sju stycken innan jag insåg att jag var tvungen att ta plats vid signeringsbordet. Där blev jag kvar resten av kvällen! Ha ha… Kön tog aldrig slut!

Caroline Möllesand releasefest

Nu tänkte jag dela med mig av tips till dig som också planerar releasefest för din bok.
Jag gjorde så här:
– Köpte in rött vin och rosévin i bag in box. Ställde upp det på tre olika stationer för att undvika trängsel. (Alltså 2×3 liter vin på varje plats.) Gör inte så! Ha ha, vi fick många öppnade vinboxar över. Så törstiga var inte mina vänner i alla fall. Vi bjöd även på päroncider och kranvatten. Det var ju ändå torsdag.

– Beställde två sorters mumsiga snittar från Kött & Bar, en restaurang som ligger nära. Typ tunnbrödsrullar med lax och pepparrot resp. skinka och ”god röra”. Även där blev det många över. Tror att vi fick mycket mer än vi beställde.

– Placerade ut salta pinnar här och var samt en skål med hårda karameller i papper.

– Anlitade en rutinerad konferencier/intervjuare. Hon heter Jessica Bergsjö, bor i Kalmar men reser gärna, och jag kan verkligen rekommendera henne. Hon är van vid att intervjua folk och fånga publikens intresse. Även den här gången babblade jag på som om jag inte gjort annat. Det kändes så naturligt att stå där och prata om mitt skrivande och boken, härlig känsla! Jessica hade ”mygga” och jag hade handmikrofon. Det hade nog inte hörts så bra annars eftersom vi var så många.

Jessica Bergsjö författarintervju

Intervjun körde vi igång med ca en halvtimme efter start. Då var kön fortfarande lång till signeringsbordet, men vi bröt helt enkelt. Det fanns ca 30 stolar så de flesta stod upp.
Direkt efter intervjun ställde jag mig på ”min plats” igen. Att gå runt och mingla var det inte tal om. Jag fick i alla fall en pratstund med alla som kom fram till mig och fick boken signerad.

Sommarvindar och sanningar releasefest
Bild lånad av @systrarnaleosbokprat.

Sedan började folk droppa av och de sista gick nog efter ca två timmar. Medan jag stod och signerade blev jag serverad lite rosévin att sippa på, men sedan kunde jag äntligen trycka i mig några snittar också. Mums!
Jag var SÅ nöjd och lycklig.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Lördag 14 maj – nästa releasefest. Den här gången på Öland. Närmare bestämt Ekerum, där en stor del av boken utspelar sig. Hit kom det ca 60 personer – familj, släkt, grannar, gamla vänner och nya vänner i en härlig blandning.

Vi var i Ekerumsalen, resortens festlokal som finns med i två olika sammanhang i boken. På ett sådant ställe kan man inte ta med sig egen mat och dryck, så jag beställde ”kafferep”. Tillställningen ägde rum kl. 15-17 och det bjöds på kaffe, cider, äppelkaka med vaniljsås samt kolakakor och chokladsnittar. Det var uppdukat vid runda bord där alla satt ca 7-8 personer vid varje . Trevligt!

Ekerum Resort Öland Fest

Första bokköparen dök upp redan tio minuter innan start och där var jag fast igen vid signeringsbordet med en ringlande kö framför mig. Svårt att förstå att så många kommit dit för min och min boks skull. Och så himla kul att så gott som alla vill köpa böcker! Flera berättade att de redan har börjat lyssna på ljudboken eller till och med lyssnat klart, ändå vill de ha en signerad pappersbok. Det är himla intressant tycker jag eftersom det här med utgivning av olika bokformat diskuteras flitigt.

I inbjudan skrev jag: ”Några presenter behövs inte, det räcker att du kommer!”. Trots det kom en del med blommor, fina flaskor och andra ljuvliga överraskningar. Väldigt fint och jag blev förstås superglad, men jag kan inte låta bli att tycka att det är aningen pinsamt att de både ska komma med presenter och betala för min bok!

Caroline Möllesand Sommarvindar och sanningar

Även den här dagen bröt vi efter ca en halvtimme och körde igång författarintervju på scenen. Jessica Bergsjö var på plats igen. Snarlika frågor men jag lyckades nog variera mina svar lite grann. Det kändes avslappnat och tryggt att prata inför alla. Inte alls som i skolan när man höll föredrag. Här kändes alla åhörare mer vänligt inställda, ha ha. Något att komma ihåg: De flesta är genuint intresserade av hur det går till att skriva en bok, varifrån man får sina idéer och hur man skapar sina karaktärer.

Jessica Bergsjö författarintervju Caroline Möllesand

Vi var några som skulle stanna kvar och äta pizza efteråt, då betalade alla för sig själva. Jag hade tänkte mig det lite intimt så där, med några av de närmast sörjande. Ha ha, hela 30 personer anmälde sig till det – fatta hur underbart att så många ville fortsätta firandet!

Öland bokrelease

I dag är det måndag och jag håller fortfarande på att återhämta mig efter festligheterna. Inte för att det blev för mycket alkohol – nej, det var väldigt måttligt för min del.

Jag blev istället berusad av glädje och intryck under dessa fantastiska dagar.
Det här boksläppet är sannerligen ett minne för livet.
Orden räcker inte till för att beskriva hur underbart det är.

TACK! TACK! TACK! ❤️❤️❤️

PS. Fler bilder finns på Instagram och Facebook.

2 reaktioner på ”Releasefest för boken – tre gånger!”

  1. Låter som du haft ett fantastiskt boksläpp med lyckade firanden * flera – grattis igen till din bok!??
    Tack också för bra tips inför min kommande releasefest????

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *