Författarens efterord och tack

I slutet av böcker är det många författare som har ett stycke som brukar kallas ”författarens efterord och tack”. Där passar man på att tacka viktiga personer som varit delaktiga i boken på olika sätt. Det gjorde jag när jag skrev Sommarvindar och sanningar.

Men för alla er som har lyssnat på ljudboken – och ni är ganska många – där finns inte mitt tack med. Det är inte alltid det blir inläst och det vet jag om. En del kanske ändå brukar hoppa över det, men jag gillar att få ta del av den där personliga slutklämmen när jag läst eller lyssnat färdigt på en bok.

Så därför publicerar jag nu hela tacket här på min blogg, helt enkelt för att jag vill visa min tacksamhet och lyfta fram alla som förtjänar att bli uppmärksammade. ❤️

Caroline Möllesand Författarens efterord och tack
Bild från signering på Gårdby Kafé och Lanthandel.

Författarens efterord och tack

Sommarvindar och sanningar är en fiktiv historia och alla karaktärer är påhittade. Boken utspelar sig på riktiga platser men jag har tagit mig vissa litterära friheter och därför stämmer inte alla detaljer med verkligheten.

Äntligen får jag hylla alla som har hjälpt mig! Du har precis tagit dig igenom drygt 85 000 av mina ord, därför ska jag försöka fatta mig kort. Men, eftersom det här är min debutbok har jag extra många att tacka. Det kanske blir färre i nästa bok.

Tack …

Mitt förlag WAPI – För att ni valde att satsa på min historia och mitt författarskap. Hela teamet runt boken har stått för ovärderlig erfarenhet och kunskap. Extra kärlek till mina närmaste i processen: förläggare Johanna Rydergren, redaktör Emma Åhlén och redaktör Jenny Castegren. Ni har varit enormt betydelsefulla när det gäller manusutveckling, redigering och – ja, allt. Tack även till omslagsdesigner Emma Graves och ljudboksinläsare Viktoria Flodström för att ni har spridit er magi över boken, samt till Thomas Lund, sälj- och marknadsansvarig, som ser till att min berättelse når ut till läsarna.

Min älskade Glen – För att du med din klokskap och kärlek har stöttat mig och varit så säker på att allt ordnar sig, med både livet och boken. För att du accepterar mitt skrivbehov och står ut med mina klädhögar och annat kaos.

Älskade Domino, Mathilda och Christofer – För att ni alla tre är så fina och har lärt mig så mycket.

Magnus, Brasse och Eva – För att ni smittade mig med kärleken till bokstäver, ord, läsande och skrivande.

Mina svensklärare Jöran Mehlqvist och Nils-Fredrik Aurelius – För grammatikkunskaper och skrivglädje.

Jorun Modén – För att dina författarkurser var min port in i det skönlitterära skrivandet. Min utmattade hjärna blev långsamt bättre och skrivandet fungerade som rehabilitering.

Mina testläsare och kära vänner Linda Levén, Hanna Roos, Anette Jacobsson, Helena Ziherl och Josefin Hanning – För att ni tog er tid och kom med spontana reaktioner, beröm och briljanta ändringsförslag. Och för allt det andra vid sidan om.

Marita Brännvall, Åsa Hellberg, Sofia Ymén, Elisabeth Magnusson Rune och Ann Ljungberg – För att ni som textproffs kom med goda råd, läste och gav feedback på korta men viktiga delar av mitt manus i dess begynnelse.

Lena Sanfridsson – För att du tog dig an mig och mitt manus och gav ett så omfattande och värdefullt utlåtande. Du var den första lektör/redaktör som jobbade med hela manuset innan det blev antaget.

Debutantbloggen – För att just jag fick chansen att blogga om skrivandet en gång i veckan under hela 2021 och därmed bli del av den källa till kunskap och inspiration som jag själv har uppskattat.

Skrivarvänner och författarförebilder på Instagram – För att ni är så bjussiga, peppiga och inspirerande. Hade gärna nämnt er alla vid namn, men det var ju det där med kortfattat.

Övrig familj, vänner och bekanta – För att ni har kommenterat, hejat på och ställt frågor om skrivandet. Det är mycket motiverande.

Ekerum Resort Öland – För att jag fick använda er anläggning i min historia. (Förlåt för att jag lät Sanna ta med egen alkohol till boendet, jag vet att det inte är tillåtet.)

Och till sist, ett tack till DIG – För att du lyssnar på eller läser dessa ord. Hoppas att du vill följa med mina karaktärer till Öland fler gånger!

Caroline Möllesand
Kalmar, mars 2022

Jag avslutar med ett tips till dig som ska ge ut din första bok: Börja gärna fila på ”tacktalet” i god tid!

Så här ser första sidan av efterordet ut i den tryckta boken.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *