Bokmässan – hektisk och härlig!

Här kommer ett svep över mina dagar i Göteborg. Det var förstås Bokmässan som lockade!

Att besöka Bokmässan är en upplevelse utöver det vanliga och alla intryck som sköljer över en kan nog få vem som helst att känna sig utmattad efteråt. Jag läste att över 80 000 personer har varit där i år. Jag var där fredag, lördag och söndag och det var både hektiskt och härligt. ?

Jag tog tåget dit själv. Även om jag älskar att umgås med andra behöver jag en del ensamtid och tystnad för att orka med allt.

Några dagar innan avfärd drabbades jag tyvärr av glaskroppsavlossning i ena ögat.
Det dök upp svarta irriterande streck i synfältet. Tydligen är det ganska vanligt och inte farligt i sig – så länge inte näthinnan tar skada, och den såg okej ut. Det var ändå obehagligt och jag skulle vara lite försiktig den efterföljande veckan.
Jag hade egentligen tänkt ha den fem timmar långa tågresan som skrivtid, men för att låta ögat vila så fick faktiskt datorn och manuset stanna hemma. Lite skrivet blev det i alla fall, för det funkar fint att skriva mindre mängder på min iPad Mini och det externa tangentbordet. Resten av resan lyssnade jag på skrivpoddar. Kan passa på att tipsa om dem här också:

Bokälskarna med författaren Cecilia Andersson och Malin Wall på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.
Skrivkamp med författarna Malin Haawind och Lisa Bjerre.
Podden Skrivvänner med Anneli Olsson och Stina Floden.

Här kommer ett gäng bilder från Göteborg:

Fredag

Efter en första hotellnatt lite utanför stan var jag på plats på mässan vid niotiden på torsdagen. Den första jag träffade var Therese Fredriksson som också har skrivande som sitt stora intresse. Vi har lärt känna varandra på diverse digitala skrivevenemang och kurser. Vi hängde en del under dagarna och hade även sällskap på kvällarna. Jättekul att äntligen träffas i verkligheten!

Det blev en förmiddagsfika med författarna Malin Lundskog och Cecilia Andersson.

Något jag inte ville missa var det intressanta scensamtalet ”Ölandsspänning” med Johan Theorin och Johanna Mo, som båda skriver om Öland. Moderator var duktiga Åsa Selling från förlaget Romanus & Selling.

Många vet nog redan att Sofie Sarenbrant är en stor författarförebild för mig. Förutom att jag gillar hennes böcker är hon alltid oerhört proffsig och intressant att lyssna på vid intervjuer och framträdanden. På mässan blev hon förresten utsedd till Årets svenska deckarförfattare för tredje gången – Grattis!
Paret Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril, mer kända under pseudonymen Lars Kepler, medverkade också vid ett av samtalen.

En annan favoritförfattare är Caroline Säfstrand. Jag har inte läst alla hennes böcker men några jag tycker mycket om är ”Klubben för lyckliga slut” och ”Vingården för vilda drömmar”. De är ungefär samma typ av feelgoodböcker som jag själv vill skriva – sådana som har ett lite allvarligare tema och handlar om livsval eller svåra situationer, givetvis med ett hoppfullt slut.

På kvällen hamnade jag och Therese på Restaurang Humm med det här härliga gänget. Författarna Cecilia Andersson och Malin Lundskog kanske känns igen från tidigare bilder? De andra är Malin Wall från Erik Hultgrens bokhandel i Västervik, författare Britta Sjöström och Lisa Koblanck. Oj, vilken god oxfilépasta jag åt! Alla var trötta efter en heldag på mässan så vi gick hem till hotellet redan vid 21:30-tiden.

Lördag

På lördag förmiddag bjöd mitt fina förlag, WAPI, in till Mimosa-mingel på en restaurang. Det var supertrevligt! Några författare hade jag träffat tidigare på förlagsfesten i juni, men en hel del nya ansikten var där. Runt bordet på bilden ovanför sitter Marie Hedegård, Sara Önnebo, Elinor Kapp, Jessica Krabbe och jag.

Det här är jag och Charlotte Sirc, min blivande redaktör för uppföljaren till Sommarvindar och sanningar. Hon är dels författare, dels driver hon Versalis Textbyrå där hon jobbar med flera olika tjänster inom skrivande.

Eli Åhman Owetz, Johanna Rydergren och Caroline Möllesand

Alla andra får ursäkta, men en av helgens höjdpunkter var definitivt att få träffa och sitta och prata med Eli Åhman Owetz. Hon var så generös och bjöd på värdefulla tips. På bilden ses vi tillsammans med min förläggare Johanna Rydergren från Word Audio Publishing International. Johanna har varit förläggare åt Eli när de båda hörde till förlaget Harper Collins. Ifall någon inte känner till Eli Åhman Owetz så är hon något av en ikon i feelgoodvärlden. Hon har bland annat skrivit Söderbergasviten där böckerna Brevvännerna och Sommaren då katten flyttade ingår.

Tillbaka på mässan försökte jag följa den planering jag hade gjort i förväg men den höll inte riktigt. ? Det är så många scensamtal som pågår samtidigt att man inte har en chans att hinna se allt man vill.
Lördagen är den dag då är det allra flest besökare på mässgolvet. Ljudnivån och trängseln är hög. Lite behagligare miljö är det på andra våningen där Crimetime och Skriva-scenen höll till. Där var de flesta programpunkter som jag ville se.

Jag fick ett välbehövligt avbrott på eftermiddagen när jag hade möte med min projektledare på förlaget, Jenny Castegren. Har tyvärr ingen bild därifrån, men vi gick och satte oss på ett fik tvärs över gatan. Det är så himla spännande att prata om manuset och tidsplanen för nästa bok! ?

Lördagkvällen blev väldigt lugn. Jag och Therese gick till en grekisk restaurang nära hotellet. Det var perfekt nivå för oss även om det förstås lät väldigt roligt med alla stora middagar, fester och mingel som pågick runt omkring i Göteborg.

Söndag

På söndagen lyckades jag få till två fina möten – ett med författare Marie H. Lundh som har skrivit Sarahs lag och ett med min förläggare Johanna Rydergren där vi fick lite mer tid att prata om framtiden.
Jag hann även lyssna på ett seminarium med Frida Skybäck. Johanna Mo och Viveca Sten som leddes av Kattis Ahlström. Ett annat roligt scensamtal var det med Marie Ljungstedt och Viveca Sten som handlade om research och fantasi.

Jag älskar verkligen att ta del av hur andra författare gör och tänker – det är otroligt inspirerande!
Vid tretiden gick tåget tillbaka till Kalmar och då var jag mer än nöjd med allt som de här dagarna har innehållit. Tusen tack till alla inblandade! ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *